Archiv zpráv a událostí

Výzkum a vývoj

  • Obrázek

    Pavel Zezula a tým vědců získali ocenění za dlouholetý přínos vědecké komunitě

    Významné ocenění Taste of Time na konferenci SEBD 2024 za dlouholetý přínos vědecké komunitě získala práce Indexing Metric Spaces with M-Tree z roku 1997 profesora Pavla Zezuly FI MU a dalších vědců – F. Rabitti, P. Ciaccia, M. Patella.

    Ocenění "Taste of Time" je udělováno projektům, které i po dlouhých letech zůstávají důležitými, respektovanými a vlivnými v daném oboru. Tento výjimečný úspěch potvrzuje dlouhodobou relevanci a dopad výzkumu, který formuje současné vědecké a technické poznání.

    Článek "Indexing Metric Spaces with M-Tree" představil revoluční metodu pro indexování metrických prostorů, která se stala klíčovou pro vývoj v oblasti podobnostního vyhledávání. Tento typ vyhledávání je dnes nezbytný pro práci s digitálními daty a našel široké uplatnění například při analýze obrazů, zvuků nebo genomických dat.

    Rozšířená verze tohoto článku byla publikována na prestižní konferenci VLDB (Very Large Data Bases) a dosáhla více než 2600 citací, což potvrzuje její zásadní vliv na vědeckou komunitu.

    Dalším významným milníkem této práce o M-Tree je to, že položila základy pro sérii mezinárodních konferencí SISAP (Similarity Search and Applications), které se konají pravidelně a dosáhly statutu "CORE Rank B". Letošní, již 17. ročník, se bude konat v Providence, Rhode Island, USA.


    V roce 2006 byla publikována kniha "Similarity Search: the Metric Space Approach" u vydavatelství Springer, která dále rozvíjí myšlenky z původního článku a je klíčovým zdrojem pro výuku a výzkum v této oblasti.

    Zajímavostí je, že na FI MU se pravidelně vyučuje kurz věnovaný podobnostnímu hledání, jehož učební materiály jsou žádané i na zahraničních univerzitách.

    Důležitost podobnostního vyhledávání je v současnosti umocněna rozvojem vektorových databází. Tyto databáze využívají neuronové sítě k extrakci vektorů, a podobnostní vyhledávací struktury, jako je M-Tree, zajišťují efektivní a rychlé vyhledávání v těchto komplexních datech.

    Gratulujeme k úspěchu na mezinárodní úrovni. Tímto významným oceněním byl potvrzen dlouhodobý přínos této práce v oblasti informačních technologií.

     

    Více informací o ocenění a konferenci SEBD najdete zde a samotný oceněný článek si můžete přečíst zde.

    Webová adresa
    Přílohy
    Původní zpráva na Vývěsce v IS.