Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Úspěch studentů FI v soutěži NXP CUP: Dva týmy postupují do finále v Hamburku!

    V úterý 7. května se na Fakultě informatiky odehrála soutěž NXP CUP, kde studenti předvedli své technické dovednosti a schopnost inovace. Cílem soutěže bylo postavit autonomní autíčko schopné projet závodní okruh v co nejkratším čase a zároveň detekovat a zastavit před překážkou.

    Soutěže se zúčastnilo devět týmů ze středních a vysokých škol z celé České a Slovenské republiky, včetně týmů z Uniza a klubu RoboTrip. Úkolem studentů bylo postavit závodní autíčka, která bez externí pomoci zvládnou projet soutěžní dráhu. Dráha byla vyznačena bílým podkladem a ohraničena černými čarami, a autíčka musela používat kameru k navigaci. Na základě dat z této kamery se musela autíčka rozhodovat a být schopná projet nejen ohraničenou dráhu, ale i křižovatku, která byla součástí kvalifikační dráhy.


    Po dokončení okruhu mohlo autíčko pokračovat do bonusové disciplíny s názvem Lap of Honor. Během této disciplíny mělo autíčko po detekci cílové čáry zpomalit a zastavit maximálně 15 centimetrů před překážkou – bílou kostkou o rozměrech 20x20x20 centimetrů. Tato disciplína mohla týmu přinést bonusové body, které se přičítaly k bodům za čas a mohly týmu pomoci přeskočit rychlejší týmy, které nedokázaly zastavit před překážkou.


    S velkou hrdostí oznamujeme, že dva týmy z naší fakulty obsadily první dvě místa a kvalifikovaly se na finální soutěž, která se bude konat koncem května v Hamburku. Vítězný tým FiCar, složený z členů Lukáš Poul, Martin Klimeš a Matyáš Hlavinka, projel dráhu za skvělý čas něco málo přes 13 sekund. Jen o jednu desetinu pomalejší byl tým EmCar s členy Adam Mydla, Adam Valt a Vojtěch Szotkowski.

    Gratulujeme našim studentům k tomuto úžasnému úspěchu a přejeme jim hodně štěstí na finále v Hamburku! Věříme, že s námi nasdílí své dojmy o průběhu finále, o kterém vám dáme vědět na sociálních sítích.


    Spoluautor: Bc. Ján Labuda

    Fotografie: Bc. Ondřej Bleha

    Webová adresa
    Přílohy