Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Studenti informatiky prezentují generativní umění na výstavě Mind The Passage

    Výstavu je možné navštívit od 17. května do 2. července v prostorách kreativního hubu Kumst.

    Vernisáž instalace Mind The Passage se uskutečnila 16. května v prostorách kreativního hubu Kumst. Výstupy studentů Fakulty informatiky Masarykovy univerzity byly na míru vytvořeny pro interiéry Kumstu, konkrétně pro jeho chodbu. Výstavu je možné navštívit od 17. května do 2. července. 

    Studenti informatiky Martin Bertko, Martin Nastoupil, Šárka Portešová, Vojtěch Minařík, Bul Hoang Trung a Marek Dohnal vystavují výsledky své práce v rámci expozice Mind The Passage, pro kterou společně vytvořili uměleckou instalaci pomocí generativních vizuálních výstupů. „Obvykle​​​​​​​ umělec nebo designér postupuje při tvorbě díla lineárně. Generativní systémy svým vstupem přináší mnohem širší možnosti, a dílo tak v konečném důsledku může mít mnohem více podob,“ popisuje lektorka Katedry vizuální informatiky Fakulty informatiky Helena Lukášová. Instalace cíleně vznikla pro jednu z chodeb budovy Kumstu a následující dva měsíce bude zdobit její stěny.

    Společným tématem děl autorů je wellbeing. Každý ze studentů ho však pojal odlišně. Mezi šesti výstupy je možné najít práci s názvem Rorschachova rostlina, která je inspirována nejen stejnojmennými psychologickým testem, ale také rostlinami samotnými. Další části instalace nesou názvy jako Zapálení, Noční světlo, Současná koncentrace či Střeva.

    Autorem vizuálního díla Noční světlo je Martin Bertko, inspirací mu byly noční jízdy autem. „Svým výtvorem jsem chtěl znázornit ty okamžiky z dětství, ve kterých člověk při jízdě autem sledoval míhající se světla a kapky deště stékající po skle,“ vysvětluje podstatu své práce student informatiky.

    Výstava výsledných produktů kreativců bude k vidění až do 2. července. Během května bude v Kumstu možné mimo jiné navštívit workshop Kde vzít prachy zaměřující se na získávání finanční podpory v kreativní sféře nebo přednášky a diskuze o typografii.

    Kreativní hub Kumst je projekt podporující profesionály z kreativních odvětví. Nabízí umělcům pomoc v rámci byznysu, spoluprací s dalšími kreativci a také propůjčují samotné prostory Kumstu k prezentaci jejich tvoreb. „Nevytváříme pouze prostor pro setkávání, ale poskytujeme také platformu pro dovzdělání v tématech, která člověku ne vždy dá škola,“ vysvětluje kurátorka Tamara Plechová.

     

    Text & Foto: Kateřina Nováčková, Fakulta sociálních studií MU

    Originál textu přejat z deníku Stisk online se souhlasem autorky.

     

    Generativní umělá inteligence

    Generativní umělá inteligence je forma umělé inteligence, která byla navržena tak, aby sama vytvářely nový obsah na základě dat, na kterých je trénována. Takto mohou vznikat mimo jiné psané texty, zvuky, videa či obrázky.

    Ateliér grafického designu a multimédií Fakulty informatiky MU

    AGD+M zajišťuje vzdělání v oboru grafický design a souvisejících disciplín na FI MU. Orientuje se především na digitální média, která v dnešní době větší měrou nahrazují média tištěná. Z toho vyplývají nové interpretace zadání studentských prací, kdy informatické vzdělání studentů je velkou výhodou. AGD+M rozvíjí tuto interdisciplinaritu, zabývá se tématy jako programování generativního designu, tvorba aplikací pro interaktivní média, animace, videa,3D digitální modelování a 3D tisk, e-publishing, webdesign, tvorba fontů, tvorba her a interaktivní informační grafiky. Výstava Mind The Passage vznikla jako jeden z výstupů předmětu PV257 Graphic Design and Multimedia Project.

    Přílohy
    Původní zpráva na Vývěsce v IS.