Archiv zpráv a událostí

Z fakulty

  • Obrázek

    Středoevropská olympiáda v informatice počtvrté na Masarykově univerzitě

    Fakulta informatiky Masarykovy univerzity (FI MU) hostila ve dnech 24.–29. června 31. ročník Středoevropské olympiády v informatice (CEOI 2024). Vítězství si se shodným počtem bodů rozdělili zástupci Izraele a Maďarska. Předchozí zkušenosti ukazují, že nejlepší účastníci mají nakročeno na prestižní univerzity, do excelentních vědeckých institucí a světových firem.

    Rovných 60 středoškoláků se utkalo o vítězství v letošní CEOI, která proběhla poslední červnový týden na FI MU v Brně. Týmy z Chorvatska, České republiky, Německa, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska a Slovinska letos doplnili účastníci z Ázerbajdžánu, Izraele, Rakouska, Švýcarska a Ukrajiny. Jejich úkolem bylo ve třech kolech naprogramovat řešení algoritmicky složitých úloh. Pro úspěch v soutěži tak nestačí jen absolvovat běžné hodiny informatiky na střední škole, ale je nutné se speciálně připravovat. Zadání, které soutěžící dostávají v anglickém originálu i v rodném jazyce, připravuje vědecký výbor z pořadatelské země – letos tvořený kolegy z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. 

    Jednotlivé země poslaly do Brna vítěze národních kol olympiád v informatice. „Úspěšní řešitelé mají velkou šanci být přijati nebo i získat stipendia na výborných univerzitách. Obecně je úspěch v soutěži skvělou referencí a medailisté se stávají špičkovými vědci, jakým je např. i prof. Daniel Kráľ z FI MU. Ten se v roce 1995 na CEOI umístil druhý a následně vyhrál zlatou medaili na Mezinárodní olympiádě v informatice,“ uvedl vedoucí organizačního týmu Tomáš Pitner, který na MU olympiádu pořádá už počtvrté. 

    Z vítězství se nakonec radovali Yoav Shamay z Izraele a István Ádám Molnár z Maďarska, kteří získali shodně 565 bodů. Kompletní přehled oceněných je k dispozici na stránkách soutěže. Česká republika měla jako pořádající země výhodu – do soutěže jsme mohli nasadit tři týmy tvořené celkem dvanácti účastníky. Tato zkušenost je pro ně mimo jiné i skvělou průpravou pro Mezinárodní olympiádu v informatice, která proběhne v září v Egyptě. 

    Vedle soutěžního programu měli všichni hosté také možnost zažít krásy Brna. V úterý jsme pro ně na FI MU přichystali promítání těch nejlepších filmů z Filmového festivalu Fakulty informatiky MU, který každoročně naše fakulta pořádá. Ve volném středečním dni navštívili výstavu Tisíc tváří Amazonie v  brněnském Anthroposu, která mimo jiné obsahuje i animace z dílny našich studentů. Následně podnikli plavbu parníkem na hrad Veveří. 

    Děkujeme všem zúčastněným a těšíme se na další příležitosti k setkání!

    Autorka: Marta Vrlová, Oddělení vnějších vztahů a spolupráce s partnery

    Přílohy
    Původní zpráva na Vývěsce v IS.