Full lecture hall during the open days presentation
Den otevřených dveří 3
pro zájemce o bakalářské a magisterské studium na Fakultě informatiky MU
Sledovat záznam na YouTube
The building of the faculty along with the sky

Kdy a kde

Martin Mackovík

„Pokud chceš poznat, jaké to je studovat na univerzitě, pokecat si s budoucími spolužáky nebo prostě nasát trochu atmosféry, neváhej a přijď za námi. Až budeš odcházet, budeš mít jasno.“

Martin Mackovík
student Bc. programu Programování a vývoj aplikací
Karel, the social robot, in a laboratory

Na co se můžete těšit?


Program

Harmonogram
09:00 – 13:00
 |  místnost A217
Testování IQ – Mensa ČR
Je nutné se s předstihem registrovat na jeden z termínů.

12:30 – 13:00
 |  Foyer fakulty
Vítejte na FI!
13:00 – 13:10
 |  Sál D1
Oficiální zahájení programu pro zájemce o Bc. studium
Moderuje Jakub Uličný, student Bc. programu Informatika.
13:10 – 14:10
 |  Sál D1
Přednáška o možnostech Bc. studia na FI MU
Přednáší prof. RNDr. Jiří Barnat, Ph.D., děkan Fakulty Informatiky. Po přednášce je vyhrazen prostor na dotazy.
14:10 – 14:30
 |  Sál D1
Studentská prezentace nejen o vysokoškolském životě na FI
Přednáší Ondřej Hrdlička, student Bc. programu Programování a vývoj aplikací.
14:30 – 15:10
 |  Sál D1
Moderovaná debata se zástupci Bc. a vybraných NMgr. studijních programů
Moderuje Jakub Uličný, student Bc. programu Informatika.
15:10 – 15:20
 |  Nádvoří fakulty
Rozdělování do skupinek na exkurze
15:20 – 17:00
 |  Místnosti napříč fakultou
Exkurze po fakultě pro zájemce o Bc. studium
Pročtěte si popisy stanovišť, která otevírají své dveře. Vyberte si trasu podle toho, co vás zajímá. Poznejte Fakultu informatiky za doprovodu současných studentů!

15:10 – 16:10
 |  Sál D1
Přednáška o možnostech NMgr. studia na FI MU
Přednáší doc. RNDr. Vojtěch Řehák, Ph.D., proděkan pro studijní programy a internacionalizaci. Po přednášce je vyhrazen prostor na dotazy.
16:10 – 16:20
 |  Nádvoří fakulty
Rozdělování do skupinek na exkurze
16:20 – 17:20
 |  Místnosti napříč fakultou
Exkurze po fakultě pro zájemce o NMgr. studium
Pročtěte si popisy stanovišť, která otevírají své dveře. Vyberte si jednu ze dvou tras podle toho, co vás více zajímá. Poznejte Fakultu informatiky za doprovodu současných studentů!

14:00 – 17:30
 |  Foyer fakulty
Vydávání odměn za vyplnění dotazníku zpětné vazby
Po celou dobu
 |  Foyer fakulty
Minecraft FIFoto
Přijťe si nechat vytvořit jedinečnou fotografii: v prostředí fakulty či celého města Brna v populární hře Minecraft.
Po celou dobu
 |  Foyer fakulty
Stánky průmyslových partnerů Fakulty informatiky
Seznamte se s možnostmi spolupráce s těmito firmami:

SEACOMP

SeaComp logo

Zajímá vás, jak může fungovat plně automatizovaný sklad o velikosti brněnského výstaviště, jak vypadají nemocniční informační systémy nebo systémy pro správu budov? Chcete spolupracovat na vývoji IT systémů pro známé značky z celého světa? Tak to je pro vás SEACOMP to správné místo!

Můžete se stát také naší součástí již od začátku svého studia. Není vám cizí JAVA, C++, C#, .NET, Python a jiné? U nás se potkáte téměř se stovkou vývojářů a můžete si zde užít stáž/praxi, částečný úvazek, bakalářskou a následně i diplomovou práci a po skončení studia Vám bude SEACOMP otevírat dveře do skvělé IT kariéry.

Kancelář SeaCompu ve vědecko-technickém parku v areálu fakulty
Stanoviště exkurzí

Laboratoře

Ateliér grafického designu a multimédií (AGD+M)

místnost C403

Spojujeme grafický design s informatikou. Vedeme studenty ke znalosti principů navrhování v oblasti grafické tvorby s přesahy do jiných disciplín - animace, programování či volné tvorby. Naši práci jste mohli potkat například v rámci programu letošních Brněnských vánoc ve formě rozšířené reality.

Ateliér grafického designu a multimédií

Centrum analýzy biomedicínského obrazu (CBIA)

místnost A320

Laboratoř CBIA se zabývá zpracováním digitálního obrazu. Můžete se u nás dozvědět například o fungování digitálních kamer nebo o principech, na kterých stojí software na úpravu fotografií. Úzce spolupracujeme s biomedicínskými obory, takže také můžete zjistit, jak se analyzují snímky buněk z fluorescenčního mikroskopu nebo třeba 3D skeny z magnetické rezonance.

Centrum analýzy biomedicínského obrazu

Centrum zpracování přirozeného jazyka (NLP)

místnost B203

Centrum zpracování přirozeného jazyka na Fakultě informatiky MU je zaměřeno na získání teoretických i aplikovaných výsledků v oblasti zpracování přirozeného jazyka. Naše práce se týká zejména korpusové lingvistiky, lexikálních databází, reprezentace znalostí, reprezentace významu výrazů přirozeného jazyka a využití metod strojového učení pro automatické zpracování textů. Kromě výzkumných cílů se Centrum soustředí na zapojení postgraduálních i pregraduálních studentů v projektech interdisciplinární oblasti „jazykového inženýrství“.

Centrum zpracování přirozeného jazyka

Laboratoř elektronických multimediálních aplikací (LEMMA)

místnost C511

Schopnost vyjádřit se filmovou řečí je dovednost, která se v dnešním zrychlujícím se a klipovitém světě hodí. Na komentovaných ukázkách studentské filmové produkce nahlédnete pod pokličku tvůrčí dílny laboratoře LEMMA a jí pořádaných Filmových festivalů Fakulty informatiky MU.

Laboratoř elektronických multimediálních aplikací

Laboratoř interakce člověka s počítačem (HCILAB) & Laboratoř vizualizace (Visitlab)

místnost A421

Společné stanoviště pro 2 laboratoře: interakce člověka s počítačem a vizualizace.

Laboratoř HCI se zabývá novými možnostmi interakce mezi člověkem a počítačem. Testujeme a hledáme využití pro technologie jako je snímání pohybu, rozšířená a virtuální realita nebo 3D tisk. Přijďte se podívat jak je možné zachytit pohyb lidského těla, nebo si vyzkoušet, jak může probíhat výuka ve virtuální realitě.

Laboratoři vizualizace se zabývá návrhem vizualizačních metod, které pomáhají prozkoumat a pochopit souvislosti ve složitých a velkých datových sadách. Spolupracuje s řadou odborníků v různých oblastech (biochemie, medicína, pedagogika), kterým poskytuje vhled do jejich dat a tím pomáháme urychlit či zpřesnit jejich pracovní postupy.

Laboratoř interakce člověka s počítačem

Laboratoř konstrukce a architektury číslicových systémů (EmLab)

místnost A415

Laboratoř se zaměřuje na studium, vývoj a aplikaci tzv. embedded systems (unikátní jednoúčelové aplikace). Je vybavena měřicí technikou a soudobými technickými a programovými nástroji pro aplikaci programovatelných hradlových polí (obvodu typu FPGA), jednočipových mikroprocesorů a procesorů pro digitální zpracování analogových signálů (obvody typu DSP).

Laboratoř konstrukce a architektury číslicových systémů

Laboratoř kyberbezpečnosti (CYBERSEC)

místnost S108

Laboratoř se specializuje na výzkumná témata v kyberbezpečnosti. Její členové působí v této oblasti už přes 15 let a během své kariéry stáli u řady úspěšných projektů, včetně vytvoření platformy pro technická kybercvičení či spolupráce s armádou USA. V současné době se zaměřují na klíčové výzvy v doméně a do jejich řešení pravidelně zapojují také studenty. Na stanovišti laboratoře uvidíte prostory, ve kterých se odehrávají kyberbezpečnostní cvičení a dozvíte se více o studiu tohoto oboru na FI MU.

Laboratoř kyberbezpečnosti

Průmysloví partneři

Honeywell (průmyslový partner)

Honeywell logo

místnost B517

Stanoviště společnosti Honeywell vám představí technologie z letecké divize svého brněnského výzkumného a vývojového centra - od černých skříněk, navigací až po systémy k řízení dronů při výpadku GPS. Naše letecká řešení a aplikace zkvalitňují práci pilotů a zvyšují bezpečnost letového provozu po celém světě. Produkty Honeywell najdete téměř ve všech osobních, komerčních i vojenských letadlech, i v zařízeních ve vesmíru. Na Dni otevřených dveří vám představíme některé ze zajímavých projektů, na kterých se můžete podílet během nebo po absolvování studia na Fakultě informatiky.

Momentka ze stanoviště Honeywellu ze Dne otevřených dveří

InQool (průmyslový partner)

InQool logo

místnost A218

Jsme brněnská firma, založená před 14 lety třemi studenty Fakulty informatiky, dnes už je nás více než 65. Naše aplikace už několik let přispívají k modernizaci české a slovenské veřejné správy. Vyvíjíme webové i mobilní aplikace a informační systémy pro ministerstva, kraje, města, univerzity, policii, nadační fondy a další instituce.

Momentka ze stánku InQoolu ze Dne s průmyslovými partnery FI

Monet+ (průmyslový partner)

Monet+ logo

místnost S405

Kybernetická bezpečnosť je kľúčovou súčasťou digitálneho sveta. Vo firme MONET+ to vieme a preto už viac ako 25 rokov tvoríme špičkové riešenia v oblasti bankovej infraštruktúry a identity. Cez naše systémy preteká tretina platobných transakcii v ČR a medzi našich klientov patria spoločnosti ako Česká Sporiteľňa, ČSOB či Air Bank.

Naše produkty chránia množstvo užívateľov vo firmách, nemocniciach, štátnych úradoch a nájdete ich tiež v oblasti eGovernmentu a transportu.

A teda, ak nechcete aby vaša bakalárka či diplomka zapadla prachom, ale stala sa praktickou súčasťou najmodernejších technologických riešení, tak MONET+ je miestom pre vás.

Momentka ze stánku Monetu ze Dne s průmyslovými partnery FI

Red Hat (průmyslový partner)

RedHat logo

místnost S505

Společnost Red Hat je přední světový poskytovatel open source softwarových řešení. Je také jedním ze strategických průmyslových partnerů Fakulty informatiky MU. Nabízíme studentům příležitost provádět své výzkumné aktivity a projekty. Dále spolupráce s Masarykovou univerzitou zahrnuje například vypisování témat závěrečných prací, stáže, semináře, konference, případně předměty vyučované zaměstnanci Red Hatu. O tom vám všem vám povíme na Dni otevřených dveří.

Momentka ze stánku Red Hatu ze Dne s průmyslovými partnery FI

Spolky, možnosti zahraničních výjezdů, výzkumné projekty

Spolek přátel severské zvěře

místnost A319

Jsme skupina lidí nejen z Fakulty informatiky, kteří sdílí nadšení pro informatiku, přírodní vědy a jejich popularizaci. Společně organizujeme aktivity, kterými se snažíme středoškolákům předávat znalosti zajímavou a zábavnou formou a nadchnout je pro další studium. Stojíme ovšem i za řadou akcí určených pro studenty FI, další vysokoškoláky i širokou veřejnost.

Mezi naše akce patří Korespondenční seminář z informatiky, informaticko-biologické soustředění K-SCUK, online logická soutěž InterLoS, městská hra InterSoB nebo třeba víkendovka v prostorách fakulty Poznej FI.

Spolek přátel severské zvěře

Do světa s FI MUNI

místnost A318

Věděli jste, že studenti, co absolvovali během svého studia na FI pobyt v zahraničí, například v rámci programu Erasmus+, na něj často vzpomínají jako na nejlepší životní zkušenost jejich studia? Získejte povědomí o možnostech výjezdů do zahraničí i vy!

Do světa s FI MU

Svět v Minecraftu podle FI MUNI

místnost B204

Nejdříve fakulta, pak celé Brno a co bude příště? Naši studenti využívají prostředí Minecraftu pro zobrazování nejrůznějších prostředí z reálného světa a zkoumají možnosti, jak tuto videohru využívat ke vzdělávání. Přijďte se podívat, jak vznikala FI MUNI v Minecraftu, co je projekt Emcify a jak jsme se dostali k projektům v Irsku zaměřeným na vzdělávání o klimatické změně.

Prezentace o projektu Brno v kostce na hackatonu #HackujBrno
Trasy exkurzí

Trasy exkurzí pro zájemce o Bc. studium

Každá skupinka pro zájemce o Bc. studium během exkurze postupně projde 5 různých stanovišť po fakultě:

Číslo skupiny 15:20 15:40 16:00 16:20 16:40
1 Do světa s FI MUNI CYBERSEC Monet+ AGD+M LEMMA
2 AGD+M InQool Zvěřinec NLP HCILAB & Visitlab
3 EmLab Do světa s FI MUNI CBIA CYBERSEC Monet+
4 HCILAB & Visitlab Svět v Minecraftu NLP Honeywell Red Hat
5 InQool NLP HCILAB & Visitlab Red Hat Svět v Minecraftu
6 CBIA Monet+ Do světa s FI MUNI LEMMA CYBERSEC
7 Red Hat EmLab Honeywell Do světa s FI MUNI CBIA
8 Monet+ LEMMA CYBERSEC Zvěřinec AGD+M
9 NLP Red Hat Svět v Minecraftu EmLab Honeywell
10 Zvěřinec HCILAB & Visitlab InQool Svět v Minecraftu NLP
11 Honeywell CBIA EmLab Monet+ Do světa s FI MUNI
12 LEMMA Zvěřinec AGD+M HCILAB & Visitlab InQool
13 Svět v Minecraftu Honeywell Red Hat CBIA EmLab
14 CYBERSEC AGD+M LEMMA InQool Zvěřinec
Skupina č. 1
  1. 15:20: Do světa s FI MUNI
  2. 15:40: CYBERSEC
  3. 16:00: Monet+
  4. 16:20: AGD+M
  5. 16:40: LEMMA

Skupina č. 2
  1. 15:20: AGD+M
  2. 15:40: InQool
  3. 16:00: Zvěřinec
  4. 16:20: NLP
  5. 16:40: HCILAB & Visitlab

Skupina č. 3
  1. 15:20: EmLab
  2. 15:40: Do světa s FI MUNI
  3. 16:00: CBIA
  4. 16:20: CYBERSEC
  5. 16:40: Monet+

Skupina č. 4
  1. 15:20: HCILAB & Visitlab
  2. 15:40: Svět v Minecraftu
  3. 16:00: NLP
  4. 16:20: Honeywell
  5. 16:40: Red Hat

Skupina č. 5
  1. 15:20: InQool
  2. 15:40: NLP
  3. 16:00: HCILAB & Visitlab
  4. 16:20: Red Hat
  5. 16:40: Svět v Minecraftu

Skupina č. 6
  1. 15:20: CBIA
  2. 15:40: Monet+
  3. 16:00: Do světa s FI MUNI
  4. 16:20: LEMMA
  5. 16:40: CYBERSEC

Skupina č. 7
  1. 15:20: Red Hat
  2. 15:40: EmLab
  3. 16:00: Honeywell
  4. 16:20: Do světa s FI MUNI
  5. 16:40: CBIA

Skupina č. 8
  1. 15:20: Monet+
  2. 15:40: LEMMA
  3. 16:00: CYBERSEC
  4. 16:20: Zvěřinec
  5. 16:40: AGD+M

Skupina č. 9
  1. 15:20: NLP
  2. 15:40: Red Hat
  3. 16:00: Svět v Minecraftu
  4. 16:20: EmLab
  5. 16:40: Honeywell

Skupina č. 10
  1. 15:20: Zvěřinec
  2. 15:40: HCILAB & Visitlab
  3. 16:00: InQool
  4. 16:20: Svět v Minecraftu
  5. 16:40: NLP

Skupina č. 11
  1. 15:20: Honeywell
  2. 15:40: CBIA
  3. 16:00: EmLab
  4. 16:20: Monet+
  5. 16:40: Do světa s FI MUNI

Skupina č. 12
  1. 15:20: LEMMA
  2. 15:40: Zvěřinec
  3. 16:00: AGD+M
  4. 16:20: HCILAB & Visitlab
  5. 16:40: InQool

Skupina č. 13
  1. 15:20: Svět v Minecraftu
  2. 15:40: Honeywell
  3. 16:00: Red Hat
  4. 16:20: CBIA
  5. 16:40: EmLab

Skupina č. 14
  1. 15:20: CYBERSEC
  2. 15:40: AGD+M
  3. 16:00: LEMMA
  4. 16:20: InQool
  5. 16:40: Zvěřinec

Trasy exkurzí pro zájemce o NMgr. studium

Obě skupinky pro zájemce o NMgr. studium během exkurze postupně projdou 3 různá stanoviště po fakultě:

Číslo skupiny 16:20 16:40 17:00
1 CYBERSEC Do světa s FI MUNI Red Hat
2 Svět v Minecraftu InQool Honeywell
Skupina č. 1
  1. 16:20: CYBERSEC
  2. 16:40: Do světa s FI MUNI
  3. 17:00: Red Hat

Skupina č. 2
  1. 16:20: Svět v Minecraftu
  2. 16:40: InQool
  3. 17:00: Honeywell

O tom, co jednotlivá stanoviště znamenají, kde se nacházejí a co nabízí se dozvíte na kartě Stanoviště exkurzí.

Zpětná vazba

Vážíme si vaší zpětné vazby, pomozte nám zlepšit naše Dny otevřených dveří.
Vyplňte následující formulář, při odchodu se ve foyer prokažte vyplněným formulářem a získejte odměnu!

Testování IQ

Dopoledne před začátkem hlavního programu ve spolupráci s Mensou ČR nabízíme možnost absolvovat IQ test Mensy ČR za zvýhodněnou cenu v prostorách fakulty. Dobrý výsledek IQ testu ve spojení s dobrým studijním průměrem je jednou z možností, jak se vyhnout přijímacím zkouškám na FI. V případě zájmu je nutno se s předstihem registrovat na webu Mensy ČR na jeden z termínů:

Registrace na místě nemusí být umožněna.

Další informace

Účastí na akci dáváte souhlas s pořizováním fotografií vaší osoby a jejich využitím pro propagační účely FI MU.

Close-up of the FI MU merchandise

Kontakty

Chtěli byste se na něco zeptat ke studiu či přijímacímu řízení?

studijni@fi.muni.cz
+420 54949 1818

Máte zájem o zaslání brožur?

lysakova@fi.muni.cz
+420 54949 4929

Máte zájem o exkurzi na FI MU?

propagace@fi.muni.cz
+420 54949 4431

Sledujte nás na sociálních sítích: